Вхiд на сайт
Авторизацiя

Кабмін затвердив мінімальну стипендію на рівні 1100 гривень

Кабінет міністрів України затвердив виплату академічних стипендій студентам вищих навчальних закладів на підставі рейтингу та мінімальну стипендію на рівні 1100 грн з 2017 року.

Кабмін затвердив мінімальну стипендію на рівні 1100 гривень


Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, 28 грудня, передає "Українська правда".

Перший заступник міністра освіти Володимир Ковтунець зазначив, що мінімальний розмір стипендії становитиме 1100 грн, підвищеної – 1600 грн.

Для окремих важливих спеціальностей розміри стипендій будуть підвищені: вчителі математики, інформатики, природничих наук, студенти деяких інженерних спеціальностей (гірська і нафтогазова справа) отримуватимуть 1400 грн, а підвищену – 2360 грн.

Ковтунець також озвучив ідею, що надалі в цю систему можна буде ввести принцип позитивної дискримінації щодо студентів з інвалідністю, щоб давати їм додаткові бали для отримання більш високих місць в рейтингу і збільшити їхні шанси на отримання академічних стипендій.

Рішення було прийнято з умовою подальшого доопрацювання із зацікавленими відомствами.

Раніше прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що загальний обсяг видатків на стипендії у проекті бюджету на 2017 рік дорівнює майже 6 млрд грн.

Із 2017 року стипендію отримуватимуть не всі студенти з усередненою четвіркою за сесію, а ті, що посіли найвищі місця в рейтингу, складеному вишами.

На 90% місце в рейтингу визначатиме навчальна успішність, а на 10% – критерії, що запропонує ВНЗ.

З 50% студентів, які отримуватимуть стипендії, планується, що 43% - отримуватимуть академічні стипендії за рейтинговою системою, а соціальну отримуватимуть 7%.

Також ішлося про те, що Мінфін оголосив про скасування звичної системи виплат для студентів з 1 січня 2017 року.

Разом із тим, у міністерстві обіцяли не зменшувати стипендіальний фонд після зміни системи виплат стипендій у 2017 році. МОН, у свою чергу, вступив категорично проти скасування стипендій.

Одночасно 2 флешмоби за і проти скасування стипендій у вишах започаткували користувачі Facebook. Дописи із хештегами #проживубезстипендии та #Мені_потрібна_стипендія, #Моя_стипендія_справедлива поширюють у соцмережі.

Мінфін також планував скасувати безкоштовне навчання в магістратурі.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: