Вхiд на сайт
Авторизацiя

Католицьке Різдво: історія, символи та традиції свята

Католицьке Різдво: історія, символи та традиції свята
Різдво Христове – одне з найсвітліших і значущих урочистостей для віруючих усього світу. Історичні факти говорять про те, що це ще й одне з найстаріших християнських свят – воно увійшло в релігійний календар в 4 столітті н.е. За Григоріанським численням це свято припадає на 25 грудня.

Саме в цей день Народження Ісуса відзначають католики, послідовники лютеранської та англіканської конфесій, баптисти, а також православні, які проживають на Заході. В якості святкової дати Різдво було проголошено в 431 році під час Ефеського церковного собору.

Католицьке Різдво щорічно відзначають 25 грудня. Послідовники католицизму заздалегідь готуються до цього свята, повного символізму для всіх, хто вірить у Бога. Період підготовки — Адвент, — починається за чотири тижні до свята і підкреслює велич дня, коли Син Божий прийшов на землю. Розглянемо докладніше, як слід готуватися до Дня народження Христа, яка атрибутика супроводжує свято і які обряди виконують віряни в цей день.

Підготовка до Різдва — Адвент


Католицьке Різдво: історія, символи та традиції святаПередсвяткові традиції наповнені глибоким ритуальним змістом. У період Адвенту католицькі віруючі повинні покаятися в гріхах і очиститися духовно перед святом. Це час має пройти в сповідях і роздумах про життя і діяння Спасителя. Представники духовенства носять в ці дні одяг фіолетових тонів. Кодного дня напередодні Різдва проводяться тематичні служби:

перший недільний день нагадує про те, як Христос явився людям при настанні кінця часів;

другий недільний день повідає про перехід від Старозавітного Писання до Нового;

третя неділя Адвенту присвячується діянням і життя Іоанна Хрестителя;

останню — четверту, — неділю віруючі слухають про прихід Ісуса в наш світ.

У період Адвента віруючі зайняті духовним очищенням

У день перед Різдвом всі католики не їдять нічого крім куті – варених пшеничних або ячмінних зерен, які дозволяється приправляти медом. Пост закінчується в момент, коли небо осяяне першою зіркою. Протягом Святвечора віруючим годиться згадувати про пророцтва, розказаних в Біблії, і про події, що належать до народження Христа. Вночі в храмах правлять службу.

Традиції свята


У часи Середньовіччя католицькі вірники почали ставити в храмах тематичні ясла, повторюють сцену народження і привітання немовляти Ісуса. Звичай з часом перейшов у будинки парафіян – на підвіконні кожного будинку на Різдво ставлять грот, іменований «сантоном». У ньому розміщуються маленькі фігурки: дитинку, лежачу в яслах на підстилці з сіна, поряд з яким - Діва Марія, Йосип, який вітав народження майбутнього Спасителя, небесний ангел, тварини і прийшли на уклін пастухи.

Звичаї католицизму з часом гармонійно переплелися з обрядовим спадщиною язичництва. Тому в багатьох населених пунктах до цих пір живий обряд колядування, в якому беруть участь діти, юнаки і дівчата. Молодь збирається в галасливі компанії і стукає у двері будинків, щоб заспівати господареві куплети, бажаючи щасливого життя. Колядників треба обдаровувати за їхні старання. У католиків прийнято давати в якості винагороди смажені каштани, різноманітні ковбаси, пироги, горіхи та фрукти.
Католицьке Різдво: історія, символи та традиції свята
Різдвяне поліно – один з основних символів свята

Серед інших традицій можна згадати розпалювання «різдвяного поліна», посипаного пшеницею і змащеного медом і маслом. Таке дійство привертає в будинок успіх і багатство. Різдво відзначається протягом восьми днів, закінчуючись з настанням Нового року. Період свят називається Октавою і супроводжується днями, присвяченими Святому Стефану (26,12,2017), Іоанну Богослову (27,12,2017), невинно убієнним у Віфлеємі Немовлят (28122017) та Урочистості Пресвятої Богородиці (31,12,2017).

Святкова атрибутика


Різдво у католиків міцно асоціюється з святковими атрибутами, які неодмінно повинні бути в кожному будинку. До їх числа належать:

Дверний різдвяний вінок, який виготовляють із лап хвойних рослин і прикрашають червоними стрічками, позолоченими шишками, гілочками гостролиста, бубонцями та іграшками. Для католиків це вінок символізує настання свята, тому його розміщують на вхідних дверях;

Ялинка – символ, без якого важко уявити і відчути дух Різдва. У давні часи це прикрашене дерево мало сакральний сенс, символізуючи собою дерево достатку, що виростає в Раю. Католики прикрашають ялинки не тільки гірляндами, іграшками та цукерками. Обов'язковим атрибутом є так званий «помандер» – прикраса, виготовлена з апельсинових кружечків, з прив'язаними паличками кориці, кмином і гвоздикою. Ще однією різдвяною прикрасою на ялинку є печива з передбаченнями всередині.

Омела – символ, що прийшов у католицтво з давніх часів, коли в Європі проживали друїди. Найвідомішою є традиція цілуватися, якщо чоловік і жінка одночасно опинилися під підвішеною гілочкою цієї рослини;

Католицьке Різдво: історія, символи та традиції свята


Різдвяна ялинка – обов'язковий символ свята


Є й інші святкові атрибути, ніяк не пов'язані з рослинністю.

Адвент-вінок – один з найголовніших символів Адвенту. Вперше такий вінок виготовив відомий теолог Йоганн Хинріх Вихерн. Цей чоловік взяв до себе на виховання кількох дітей-сиріт. Напередодні Різдва малюки щодня з нетерпінням запитували, коли ж настане свято. Теолог виготовив вінок, прикріпив на нього чотири великі білі свічки і дев'ятнадцять маленьких червоних, після чого помістив своє творіння на дерев'яний обід від колеса. Кожен будній день діти запалювали одну свічку червоного кольору, а в неділю їм дозволяли запалити білу. У день, коли всі свічки прогоріли, настає свято Різдва. Католики ставлять цього дня традиційний вінок на стіл. Адвент-вінок має глибокий сенс, нагадуючи, що Народження Христа – це сімейне свято, що збирає родину за одним столом;

Різдвяні шкарпетки
. Барвисті, яскраво розмальовані шкарпетки розвішуються на каміні, через який у будинок пробирається Санта-Клаус. У кожного члена сім'ї є своя іменна шкарпетка для отримання подарунків. Обов'язкова умова – лягти спати до півночі.

Адвент-календар, який зазвичай ведуть діти. У католиків прийнято супроводжувати дні, що передують Різдву, невеликими подарунками для малюків. Такий календар має не тільки цифри, але і невеликі кишеньки або ящички, в які щодня поміщають сюрприз або ласощі. Наприклад, дітям дарують іграшки, цукерки або гроші, жінкам косметику або прикраси, а чоловікам – запальнички, затискачі для краваток або запонки;

Різдвяна зірка – квітка, яку ботаніки називають пуансетія. Ця традиція прийшла в європейські країни з американського континенту. Вважається, що там ця рослина була глибоко шанована стародавніми ацтеками. Квітка є важливим символом Різдва, тому його обов'язково дарують колегам, рідним і близьким напередодні свята.

Різдвяні звичаї різних країн

Кожній країні притаманні свої звичаї у святкуванні Різдва.

В Італії господині випікають паски, що називають «панеттоне». Для близьких родичів у подарунок купують солодощі «торрончино», що нагадують нугу.

Жителі Німеччини також не обходяться без традиційних солодощів: дарують один одному пряникові фігурки, а жителі Дрездена випікають невеликі кекси. На урочисте застілля німці печуть бісквіт, прикрашений вершками і шоколадом. Виготовляють його у формі поліна, нагадуючи сучасникам про традиції спалювати дерев'яне поліно в каміні.

Канадійці і жителі США не обходяться без традиційної індички, яку подають з картопляним пюре і особливим соусом з журавлини.

Католицьке Різдво: історія, символи та традиції свята

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: