Вхiд на сайт
Авторизацiя

Бюджетний тиждень у Раді: які закони залишилося прийняти до Нового року

Для українського парламенту настав час фінального ривка — сьогодні ВР відкриває останній пленарний тиждень у цьому році. Чим народні депутати будуть займатися, вже ні для кого не секрет — над ними давно дамокловим мечем висить бюджет-2017. "Сегодня" дізналася, чи приймуть на цьому тижні держкошторис і що цьому може завадити.

Бюджетний тиждень у Раді: які закони залишилося прийняти до Нового року


ЧОТИРИ ПЕРЕШКОДИ. Поки в мережі українці скаржаться, що парламент, як зазвичай, затягнув прийняття бюджету і готується презентувати його у вигляді новорічного подарунка "під ялинку", спікер ВР Андрій Парубій запевнив, що вже цей тиждень точно стане бюджетним. "Для нас важливо скласти порядок денний таким чином, щоб ми змогли розглянути всі законопроекти, необхідні для прийняття бюджету", — сказав він учора на засіданні погоджувальної ради. Парубій також наголосив, що фінальне голосування за держкошторис відбудеться у цей четвер. Дійсно, опублікований на сайті парламенту порядок денний обіцяє, що нардепи займуться ним у четвер, після четвертої години дня. У свою чергу віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко додав, що для роботи з бюджету сьогодні не вистачає ще чотирьох законів: один з них вносить зміни в Митний, один — у Бюджетний і ще два — в Податковий кодекси. Всі чотири документи також стоять у порядку денному — нардепам запропонують голосувати за них сьогодні і в четвер. При цьому глава Податкового комітету Ніна Южаніна вчора заявила, що її комітет вже завершує підготовку до другого читання цих норм. "Проекти достатньо великі за обсягом, і я прошу головуючого допомоги у швидкому проходженні документів через необхідні служби апарату парламенту для того, щоб ми встигли підготувати документи до другого читання в повному обсязі", — перестрахувалася вона.

ЗАКОНИ. Варто відзначити, що всі чотири законопроекти вже прийняті в першому читанні і чекають тільки повторного розгляду. Ці норми спрямовані на спрощення податкової системи, адміністрування податків та поліпшення інвестклімату в країні. Передбачається передача повноважень Мінфіну від ДФС, а також ліквідація податкової поліції. Замість неї керівництво країни пропонує створити фінансову поліцію. Крім того, у Податковий кодекс вносяться зміни штрафів для платників податків, які збрехали у своїй декларації або подали її не вчасно (з 300 до 150 мінзарплати). Автори змін, крім того, пропонують підвищити акцизи на алкогольну і тютюнову продукцію, а також брати більше грошей за викиди в атмосферу шкідливих речовин. Нарешті, змінюються строки подання прогнозу бюджету: якщо раніше його потрібно було надати через місяць після публікації закону про держкошторис, то за новими правилами крайній термін відсунуто на 1 квітня. Нагадаємо, що прогноз бюджету подається для того, щоб відстежити, наскільки точно він виконується, і спрогнозувати цифри на наступний рік.

ПЕРЕД КАНІКУЛАМИ. На думку політолога Володимира Фесенка, абсолютної гарантії, що бюджет приймуть на цьому тижні, немає, проте вірогідність цього дуже велика. "У будь-якому випадку, якщо крім депутатів від БПП і "Народного фронту" бюджет підтримає, наприклад, частина нардепів з "Відродження" та "Волі народу", тоді він буде прийнятий. Плюс я не виключаю, що його, як і в минулому році, підтримають радикали Ляшка. Тут позитивну роль можуть зіграти підвищення мінімальних зарплат вчителів і лікарів. Крім того, прийняттю бюджету можуть сприяти інтереси значної частини парламентаріїв — подейкують, що у багатьох вже куплені квитки на свята, тому вони захочуть прийняти бюджет зараз. Адже в іншому випадку їх можуть зібрати на позачергове засідання відразу після Нового року", — резюмує Фесенко.
У свою чергу політексперт Руслан Бортник звертає увагу на те, що закон про бюджет будуть голосувати саме ввечері в четвер. "Тут є два варіанти. Перший — досі залишаються якісь невирішені проблеми, і керівництво парламенту очікує дебатів, за якими ввечері, звичайно ж, стежитиме менше людей. Але, з іншого боку, голоси можуть бути вже зібрані, і розуміючи, що жодних проблем не виникне, закон поставили на кінець робочого дня. Думаю, що другий — більш реальний варіант, і є всі передумови до того, що ми вже на цьому тижні отримаємо бюджет на наступний рік".

Новий судовий орган

Крім головного фінансового закону країни, парламент обіцяє цього тижня зайнятися питанням створення Вищої ради правосуддя. У порядку денному цей законопроект стоїть першим у четвер. Нагадаємо, що ВРП отримає право Верховної Ради приймати рішення про призначення, звільнення та переведення суддів. Парламент цих функцій позбудеться. Крім того, рада правосуддя даватиме згоду на затримання судді або його утримання під вартою. При цьому Вища рада юстиції вже закликала нардепів якомога швидше прийняти цей закон. "Подальше затягування з прийняттям цього закону обернеться безкарністю для суддів, які дискредитували своїми діями судову систему", — зазначають у ВРЮ.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: