Вхiд на сайт
Авторизацiя

Стипендія 2017: все по-новому

Стипендія 2017: все по-новому


З 2017 р. Міносвіти і науки збирається змінити порядок виплати стипендій: розмір пропонується збільшити, кількість одержувачів – скоротити, а право визначати, кому дати, кому ні, передати на відкуп навчальним закладам. Про це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич. За її словами, такі нововведення повинні стимулювати студентів краще вчитися. Студенти побоюються, що без грошей залишаться 80% тих, хто зараз їх отримує. Що стане впливати на призначення стипендії та у кого її відберуть, з'ясувала "Сегодня".

ЗАКОН І ВЛАДА. Як роз'яснила Гриневич, планується, що з 2017 р. стипендію отримають не всі студенти з усередненою четвіркою за підсумками сесії, як зараз, а лише ті, хто займе вищі місця в рейтингу відмінників і хорошистів, складеному ВНЗ або коледжем. У МОН передбачають, що на місце в рейтингу на 90% будуть впливати підсумки іспитів і заліків, а на 10% – наукова робота, громадська діяльність і спортивні успіхи учнів.

"Це абсолютно новий підхід, кожен ВНЗ розробить свої критерії для складання рейтингу, які затвердить вчена рада з обов'язковим погодженням з органами студентського самоврядування", – сказала Гриневич.

Також Кабмін пропонує збільшити стипендії, але скоротити кількість тих, хто їх отримає, змінивши законодавство. Зараз законом передбачено, що тих, хто одержує стипендію не може бути менше 66% і більше 75% від числа студентів ВНЗ, а МОН пропонує скоротити отримують до 50%. Крім того, можуть скасувати норму, згідно з якою розмір стипендії не повинен бути менше прожмінімума (з 1 грудня – 1600 грн), яка не виконується. Але при цьому суми стипендій значно виростуть.

Гриневич обіцяє: виплати піднімуть в середньому на 33,4%: наприклад, у ВНЗ III-IV рівня акредитації звичайна стипендія буде 1100 грн (зараз – 825), підвищена – 1600 (зараз – 935 грн). З максимуму в 50% можливих стипендіатів 43% отримають академічні стипендії, а 7% – соціальні. Нагадаємо, їх платять інвалідам I-III груп та дітям з багатодітних сімей (109% академстипендію, АС), сімейним з дітьми (100% АС), сиротам (1989 грн), дітям-чорнобильцям (50% АС + 170 грн). Відмінникам, які навчаються на складних спеціальностях – це математичні, технічні, природничі науки, – обіцяють платити 2036 грн (зараз – 935, як всім).

ЕКСПЕРТИ І СТУДЕНТИ. Експерт з питань освіти Андрій Черних підрахував, що грошей, закладених в проекті держбюджету-2017 на стипендії – це майже 5 млрд грн, як і в 2016 р., – вистачить після підвищення лише 43% студентів (зараз отримують 66-68%).

"Але не факт, що навіть 43% претендентів отримають стипендії, так як Кабмін хоче взагалі прибрати норму про те, що розмір стипфонду повинен забезпечувати 66-75% студентів і що стипендія не повинна бути менше прожмінімума. – Каже Черних. – Суть пропозицій уряду – скасувати на законодавчому рівні і показник кількості студентів, які можуть претендувати на академстипендію, і її мінімальний розмір. Тобто Кабмін зможе постійно міняти ці показники в ручному режимі".

Урізання кількості стипендіатів побоюються і студентські профспілки. За словами заступника голови студентської профспілки НТУУ КПІ Костянтина Шурубура, вони вже готуються до протесту. "Поки Рада не прийняла закон про держбюджет, Федерація студентських профспілок готує на 8 грудня маніфестацію студентів з вимогами не зменшувати стипендіальний фонд і не скасовувати норму про 66% стипендіатів і розмір стипендії на рівні прожмінімума", – сказав нам Шурубура.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
КОММЕНТАРI (1)
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: