Вхiд на сайт
Авторизацiя

Бідність негативно впливає на імунітет – вчені

Експерименти вчених показали, що перебування на самому низу соціальних сходів підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету і проблем з психічним здоров'ям

Бідність негативно впливає на імунітет – вчені


Низький соціальний статус негативно впливає на імунітет і може завдати шкоди здоров'ю, вважають дослідники з Університету Дьюка в США. Експерименти на мавпах показали, що перебування на самому низу соціальних сходів підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету і проблем з психічним здоров'ям.

Для досягнення результатів вчені використовували групу з 45 макак жіночої статі, які не були ніяк пов'язані і бачилися вперше в житті. Їх розділили на п'ять груп по дев'ять особин. Групи формували таким чином, що в кожну з них додавали по одній мавпі. Само собою, остання макака з групи автоматично виявлялася в нижній частині вже встановленого громадського порядку і постійно переслідувалася іншими.

Докладний аналіз крові показав, що між верхньою і нижньою частинами ієрархічного суспільства мавп було 1600 відмінностей у рівнях активності генів, що беруть участь в управлінні імунною системою. Виявилося, що мавпи низького статусу страждають від власного тіла, яке змушує імунну систему працювати занадто агресивно, викликаючи запальні процеси і підвищуючи ризик розвитку багатьох захворювань.

Вчені запевняють, що ці висновки також стосуються людей. І хоча ієрархія – обов'язковий атрибут суспільства, зменшивши різницю між багатими і бідними, можна значно покращити показники здоров'я населення, кажуть вчені.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: