Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україну почали постачати новий дешевий автогаз

24 листопада Іран поставив в Україну перший танкер зі скрапленим нафтовим газом LPG (в народі – автогаз). В Європі та Україні вартість цього палива в середньому на 30-40% нижча, ніж бензину і дизеля, тому воно все більше використовується українцями для заправки машин.

В Україну почали постачати новий дешевий автогаз


За даними агентства А-95, середня ціна поставки з Ірану склала $425/т, що помітно нижче за імпорт з інших джерел. Одним з головних постачальників автогазу для України залишається Білорусь, яка переробляє російську нафту і конденсат. Але така залежність не йде нашому ринку на користь. В середині літа, коли на ремонт зупинився провідний білоруський ГПЗ, виник дефіцит, який спровокував паніку серед водіїв і зростання цін.

Незважаючи на те, що на українському ринку автогазу домінують внутрішні виробники, нестача білоруських поставок до серпня підігрілася погрозами ембарго з боку РФ. Оголосити його російська влада так і не наважилися, але натомість ввели санкції проти цілого ряду залізничних компаній-перевізників скрапленого газу. Удар по давно підписаних контрактах імпорту конденсату в цистернах спровокував черговий ціновий стрибок і посилив тенденцію збільшення поставок газу з альтернативних джерел.

Першопрохідцем в пошуку таких стала київська компанія “Газтрон”, яка на початку осені прийняла в дунайському порту Рені два невеликих танкера зі Швеції та Єгипту по 2,5 тис. тонн. Єгипетські поставки для України виглядають вельми перспективними – в цій країні державному “Нафтогазу” належить одне з невеликих нафтових родовищ, на якому в 2015 році було видобуто 318 тис. тонн нафти і конденсату.

Джерело



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: