Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Україні починається зимовий цикл свят: на Катерини починали ворожити

В Україні починається зимовий цикл свят: на Катерини починали ворожити
Уже незабаром, 1 грудня, в Україні розпочинається зимовий цикл свят, які стартують із іменин Романа та Платона, які випадають на перший день зими. Традиційно українці цього дня любили пророкувати, якою ж буде уся наступна зима.

"Якщо зранку тепло - буде відлига на початку зими; холод та метелиця всередині дня - такою ж буде середина зими; під вечір захурделить - зима ітиме від нас неохоче", - вірили українці.

Наступне свято грудня не змусить себе чекати, адже 4 грудня християни східного обряду відзначають Введення в храм Пресвятої Богородиці. У календарному циклі українського народу це свято завершує осінній сезон і починає зимовий. Головною метою святкувань цього дня було накликати багатство та добробут на майбутній рік.

Як на Різдво і Великдень, хто перший вранці на Введення прийде до хати, той буде першим "полазником" - тим, хто приносить добро чи якесь лихо - на новий господарський рік. Тому сусіди стримуються заходити на Введення зрана до чужої хати, щоб потім не було нарікання, що то вони принесли нещастя.

Вночі проти Введення дівчата святили воду ще дохристиянським звичаєм: брали воду в такому місці, де сходяться три струмки, проливали воду через полум'я так, щоб вона проходила поміж двома вогнями, і потім використовували її проти хвороб, від зурочення та на любовні чари.

Однак по-справжньому ворожити починали дівчата на Катерини, 7 грудня. Свята Катерина вважалася покровителькою наречених. Сподіваючись на допомогу святої Катерини, жінки просили її про щасливий шлюб, злагоду в сім’ї. Залишатись допізна на гулянні цього вечора дівчатам не можна було, бо треба йти додому, аби не прогнівити Долю.

У цей день, як і в день Св. Андрія, дівчата ворожать на своїх суджених. А роблять це так: зрізають гілочку вишні (так, щоб ніхто не бачив) і ставлять її у воду або в горщик із землею. Якщо вона розцвітає до Різдва, це обіцяє дівчині шлюб у наступному році. Дехто в такий же спосіб ворожить про здоров’я або важливу подію.

Досить цікавими є інше ворожіння на день Катерини. Після вечері треба вийти на вулицю і, якомога ближче підійти до вікон найближчої оселі, аби почути про що розмовляють господарі, і вже за характером розмови визначити свою долю.

Хлопці цього дня постилися до служби Божої і щиро молилися, аби Бог дав їм хорошу дружину – роботящу, не ледащу, до того ж лицем пригожу і до чоловіка лагідну.

У народі вважалось, що коли на Катерини відлига, то Різдво буде холодним, а зима довгою. "Катерина по воді, то Різдво по льоді", або ж "Як на Катерини холодно, то буде голодно". - говорили в народі.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: