Вхiд на сайт
Авторизацiя

Половина "беркутівців", які розганяли Майдан, досі працюють у спецпідрозділах поліції, – Горбатюк

Половина "беркутівців", які розганяли Майдан, досі працюють у спецпідрозділах поліції, – Горбатюк
Близько половини бійців спецпідрозділу "Беркут", які брали участь у побитті людей на Майдані, продовжують працювати в спецпідрозділах поліції. Про це в інтерв'ю "Українській правді" заявив керівник Департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Він зазначив, що в розгоні Майдану в ніч на 30 листопада 2013 року брали участь 290 бійців, з них 200 – з київського підрозділу.

"Основну протиправну діяльність надавали представники київського "Беркута". Особистості всіх встановлені. Єдине що – жоден з виконавців саме побиття не ідентифікований", – сказав Горбатюк, додавши, що десь половина з них до сих пір працюють.

Він також додав, що жоден "беркутівець" не став свідчити проти своїх колег. Горбатюк нагадав, що керівником полку досі працює Андрій Дідюк, який одночасно є підсудним у цих справах.

"Дуже складно постраждалим ідентифікувати тих, хто їх бив. Вони були в масках, шоломах, в темний час. Навіть із відео. У нас було кілька відео, які ми намагалися портретознавчий експертизі ідентифікувати, але експертиза не дала результату. Тому важливим стають свідчення тих, хто брав участь у побитті. Нехай, ти бив, ти злочинець, ти не хочеш давати свідчення проти себе. Але поруч були десятки тих, хто повинен свідчити про ці протиправні дії. Однак жодних свідчень, що "я був свідком того, що мій колега неправомірно застосував спецзасіб" - на жаль немає. Однак ці правоохоронці продовжують працювати", - заявив він.

Новини за темою: У ГПУ назвали рішення суду щодо нічного домашнього арешту для підозрюваного у розстрілах "беркутівця" незаконним
Він також додав, що на своїх посадах залишаються і ті силовики, які брали участь в побитті 1 грудня біля Адміністрації президента.

"Закінчено слідство по начальника управління громадської безпеки М., якому інкримінується і 30 листопада і 1 грудня. Тобто - організація побиття майданівців на виконання вказівок керівництва та незабезпечення охорони бійців внутрішніх військ. Мається на увазі, що тривалий час ВВшников били, вони без щитів стояли, ніхто не вживав жодних заходів до їх захисту. Далі. Командир батальйону Харківській області, якому інкримінуються і події 18 лютого, обвинувальний акт до суду напрямків. Потім заступник командира роти Київської області та інспектор управління громадської безпеки Києва. Стосовно інспектора є вже вирок. Він стояв поруч із "Беркутом", які били, але не брав участь у побитті", - заявив Горбатюк.

За його словами, продовжують працювати підлеглі згаданих осіб.

"Так (працюють). Підлеглі згаданих осіб. Ті, хто притягнуті до відповідальності, не працюють. А підлеглі, які безпосередньо били, але не ідентифіковані – у своєму більшості продовжують працювати. Командири теж не говорять, хто саме з їх підлеглих застосовував насильство", – сказав Горбатюк.

Новини за темою: У суді в справі "Беркуту" показали відео із закликами активістів до нападу на правоохоронців
Нагадаємо, слідчі встановили причетність спецроти київського "Беркута" до розстрілів 48 протестувальників і заподіянням злочину вогнепальних поранень 80 протестувальників 20 лютого 2014 р. на вул. Інститутській. За результатами розслідування повідомлено про підозру 25 співробітникам цієї спецроти і керівного складу полку "Беркут" у причетності до цих подій, з них 20 оголошені в розшук та 5 знаходяться під вартою.

Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: