Вхiд на сайт
Авторизацiя

В Ужгороді пройде черговий “Пап-джаз-фест”

В Ужгороді пройде черговий “Пап-джаз-фест”Товариство музичної культури циган Закарпаття “Лаутарі” проводить 2 грудня 2016 року в Ужгороді, в обласному театрі ляльок XІХ Міжнародний ромський фестиваль джазового мистецтва “Пап-джаз-фест-2016”.

Закарпаття – один з найбільш багатонаціональних регіонів Центральної Європи. Поряд з іншими націями і народностями на території області проживає понад 30 тисяч осіб ромської (за походженням) народності (майже четверта частина ромів України).

В часи тоталітаризму в количньому Радянському Союзі джаз як різновид естрадного музичного мистецтва був фактично під забороною, вважався проявом “загниваючої” буржуазної культури. Талановиті митці, серед яких була і група закарпатських джазменів-ромів, змушені були майже підпільно займатись своєю улюбленою справою. Саме завдяки їм цей вид мистецтва не зник з українського музичного простору. Зараз сотні молодих музикантів-джазменів отримали можливість реалізовувати себе як на самодіяльному, так і на професійному рівнях.


Суттєвим стимулом відродження та розвитку джазового мистецтва стали джазові форуми “Пап-джаз-фест”, які впродовж ось уже 19 років поспіль відбуваються у місті Ужгород. Організатором фестивалю виступає Товариство музичної культури циган Закарпаття “Лаутарі”.

У різні роки на сцені фестивалю грали такі відомі зарубіжні та вітчизняні музиканти, як саксофоністи Пітер Кардареллі та Монті Вотерс, трубач Макл «Патчес» Стюарт, гітарист Марк Вітфілд (усі із США), саксофоніст Едвард Намисловський (Польща), ударник Додо Шошока (Словаччина), гітаристи Ботош Тибі та Керекеш Олі (Угорщина), легенди радянського джазу Євген Дергунов, Валерій Колесников, В’ячеслав Полянський, Володимир Соляник (Україна) та багато інших. А незмінним членом оргкомітету та ведучим всіх фестивалів “Пап-джаз-фест” є відомий музичний критик із Києва Петро Полтарєв.

Родзинкою цьогорічного фестивалю стануть виступи таких зірок джазу світового рівня, як Майк «Патчез» Стюарт та Ерік Марієнтал (США), а також міжнародний за складом ромський джазовий ансамбль «Джаз-мануш» (Словаччина-Угорщина-Польща). Звичайно, як завжди, участь у фестивалі візьмуть декілька провідних українських колективів, у тому числі «Пап-джаз-квартет» та ромський молодіжний джазовий ансамбль «Лаутарі» з Ужгорода.

“Пап-джаз-фест” став своєрідною візитною карткою Ужгорода, який завдяки подібним заходам поступово повертає собі імідж музичного та мистецького центру Європи. Важливим моментом цього проекту є те, що він, підтримуючи міжнародні культурні ініціативи, сприяє інтеграції України в міжнародний культурний простір, розвиткові різних форм обміну культурно – мистецькими здобутками між Україною та іншими державами світу.

Фестиваль проводитиметься за підтримки управління культури та відділу у справах національностей та релігії Закарпатської облдержадміністрації, Ужгородської міської ради, Міжнародного фонду «Відродження», Посольства США в Україні, окремих спонсорів та меценатів.

Початок фестивалю о 17.00.


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: