Вхiд на сайт
Авторизацiя

Мистецтво вирощування ківі: як закарпатець став «королем» екзотичного фрукта (ФОТО)

Мистецтво вирощування ківі: як закарпатець став «королем» екзотичного фрукта (ФОТО)


Ужгородець Генріх Стратон із юних років досліджував можливість вирощування новозеландського плоду в рідному Закарпатті. Як результат – запатентований морозостійкий сорт ківі «Карпат Стратона Валентайн», широковідомий не тільки в Україні, а й за її межами. «Закарпатський кореспондент» побував на зеленій плантації та поспілкувався з селекціонером.

Від студентської цікавості – до фруктового новаторства

Мистецтво вирощування ківі: як закарпатець став «королем» екзотичного фрукта (ФОТО)У радянські часи батько пана Генріха працював в тепличних господарствах при заводах, оскільки біля кожного великого підприємства були господарські комплекси. Такий приклад надихнув вступити на біологічний факультет Ужгородського державного університету (тепер – УжНУ).

«Десь на 1-2 курсі я зацікавився плодами ківі. Тоді вони ще не були такими поширеними в продажі, як зараз. Цікавило походження цих рослин, до якого роду належать, чи можливо вирощувати ківі в нашому кліматі», - згадує селекціонер.

Також Генріх Стратон зазначає, що в Новій Зеландії ківі як сільськогосподарську культуру виводили з рослин, що відзначалися морозостійкістю.

Виникла гіпотеза, що цілком можливо і в наших кліматичних умовах утримувати рослину, не вразливу до холоду. Для цього потрібно було провести селекційні роботи, зі сотень тисяч рослин відібрати найбільш стійку до наших погодних умов. Далі, коли ця рослина була виділена із великої кількості сіянців ківі, велися роботи вирощування тієї, яка проявить морозостійкість.

Мистецтво вирощування ківі: як закарпатець став «королем» екзотичного фрукта (ФОТО)


Уперше масово ківі в Ужгороді були посаджені 2001 року

У 1991 році Генріх Стратон почав вивчати біологію ківі, і наприкінці 90-х вже існувала рослина, яка плодоносила, з якої шляхом живцювання можна було робити саджанці (так, як класично це робиться з виноградом: нарізаються пагони, укорінюються, а далі можна висаджувати).

Мистецтво вирощування ківі: як закарпатець став «королем» екзотичного фрукта (ФОТО)Саджанець є точною генетичною копією тієї рослини, з якої був відрізаний. Якщо ж розглядати насіння плодів ківі, то доцільно згадати про розгалуження на жіночі та чоловічі рослини. Чоловічі ніколи не плодоносять, лише цвітуть. Часто цим користуються шахраї, які часто з’являються і в Інтернет-просторі. Пан Генріх, аби переконатися, що ж пропонують такі продавці, сам купляв у них саджанці. Як показав час, насправді то – просто сіянці ківі, які не відзначалися морозостійкістю, крім того, серед них були як жіночі, так і чоловічі рослини.

Тому підприємець радить бути обачними у виборі продавців посадкового матеріалу. Це стосується не тільки ківі, а й будь-яких плодових дерев чи кущів. Зважати треба й на те, що саджанці вирощують саме з плодоносних рослин.

Пан Генріх зізнається, спочатку не уявляв, що студентське захоплення перейде в професійну справу і даватиме врожай вагою близько тонни з однієї ділянки.

Мистецтво вирощування ківі: як закарпатець став «королем» екзотичного фрукта (ФОТО)


Особливості вирощування екзотичної рослини

Мистецтво вирощування ківі: як закарпатець став «королем» екзотичного фрукта (ФОТО)Багато посадкового матеріалу привозять в Україну з-за кордону, а часто з ним – і шкідників. Тому все частіше садівникам треба використовувати хімію для того, щоб отримати врожай. На відміну від інших плодових культур, ківі не потребують хімічної обробки, захисту від шкідників і хвороб. Єдине, що треба – регулярне зволоження, полив. Бо, наприклад, за два тижні без вологи рослина може загинути.

Ківі можна вирощувати в будь-якому куточку України. Про це свідчать результати зворотнього зв’язку з клієнтами, адже пан Генріх вже кілька років займається реалізацією саджанців в межах країни та за кордоном. По закарпатське ківі приїжджали покупці зі Словаччини, Угорщини, Польщі і навіть Канади, США тощо.

Ківі – це кущ ліани, як і виноград. Але, на відміну від останнього, ківі не потрібно обкопувати, бо коренева система поверхнева. У тих, хто діє згідно з інструкцією, яку продавець закарпатського ківі дає покупцям, практично нема проблем із вирощуванням.

Мистецтво вирощування ківі: як закарпатець став «королем» екзотичного фрукта (ФОТО)


Збір урожаю. Закарпатське «ківіскі»

Зазвичай ківі щороку плодоносить однаково (за умови правильної обрізки, при формуванні кущів для плодоношення). Щороку врожай ківі становить близько тонни із земельної ділянки до 4,5 - 5 сотень. Основна посадкова територія, що розташована в Ужгороді на вулиці Квітів, як зазначає підприємець, не розрахована тільки на отримання врожаю. Це – фактично маточна плантація для живцювання. Вийшовши на масштабний рівень продажу саджанців, Генріх Стратон збудував парники не тільки в обласному центрі, а й за містом. А цього року було вирощено десятки тисяч саджанців ТОВ «Ківі Карпат Стратона».

Відомо, що з ківі готують смачне варення і сік. Збираючи велику кількість урожаю, також Генріх Стратон минулого року експериментував із виготовленням алкогольних напоїв. Фруктова горілка отримується методом натурального бродіння без додавання дріжджів. Після цього застосовується апарат для дистиляції етилового спирту, отримується фруктовий алкогольний напій високої міцності.

Мистецтво вирощування ківі: як закарпатець став «королем» екзотичного фрукта (ФОТО)


Чоловік жартує, що навіть вигадав назву такого продукту: «Ківовиця» або «Ківіскі». Аромат хороший. При надмірному вживанні наступного дня не виникає головного болю та поганого самопочуття».

Продаж саджанців ківі дає змогу вкладати кошти в збільшення виробництва. А кількість українців, які хочуть посадити ківі вдома, постійно зростає.

Цікаво й те, що саме цього року закінчилася реєстрація морозостійкого сорту ківі, винайденого Генріхом Стратоном. Сорт під назвою «Карпат Стратона Валентайн» внесений до державного реєстру сортів рослин України.

Пан Генріх на досягнутому не зупиняється. Можливо, зовсім скоро закарпатці дізнаються про нові відкриття земляка в царині ківі – плоду, такого багатого на вітамін С, дієвого від застуди і стресу, корисного для кишківника та роботи серця, а головне – вирощеного в рідному Закарпатті.

Закарпатський кореспондент


Мистецтво вирощування ківі: як закарпатець став «королем» екзотичного фрукта (ФОТО)
Мистецтво вирощування ківі: як закарпатець став «королем» екзотичного фрукта (ФОТО)
Мистецтво вирощування ківі: як закарпатець став «королем» екзотичного фрукта (ФОТО)



Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: