Вхiд на сайт
Авторизацiя

Як грамотно схуднути за допомогою показника глікемічного індексу

Як грамотно схуднути за допомогою показника глікемічного індексу
У світі професійної дієтології розділяють продукти із вмістом вуглеводів на три групи: з високим, середнім та низьким глікемічним індексом. Глікемічний індекс (ГІ) - це умовне позначення швидкості розщеплення будь-якого вуглеводомісткого продукту в людському організмі в порівнянні зі швидкістю розщеплення глюкози.

Своєю чергою, ГІ глюкози прийнято вважати еталоном, і він становить 100 одиниць. Чим швидше продукт розщеплюється - тим вище його показник ГІ.

У світі професійної дієтології прийнято розділяти продукти, що містять вуглеводи, на три групи: з високим, середнім і низьким ГІ. По суті, продукти з низьким ГІ - це те, що ми звикли називати повільними вуглеводами, а з високим - швидкими або порожніми.

Продукти з високим ГІ, потрапляючи в організм, стрімко перетравлюються і підвищують рівень цукру в крові. Це стимулює підшлункову залозу різко викидати в кров інсулін. А інсулін розподіляє в крові весь зайвий цукор, рівномірно розподіляючи його по всіх тканинах організму. Саме вони потім стають жировими відкладеннями, енергією «про запас». Крім того, інсулін не дає вже накопиченому в організмі жиру розщеплюватися назад в глюкозу - така його давня еволюційна роль.

Інсулін, образно кажучи, суворий і скупий комірник, який стежить за витратою енергетичних запасів (читай - підшкірного жиру) в нашому організмі. Він охоче сприяє накопиченню жиру і робить все, щоб процес не пішов у зворотному напрямку - тобто, щоб жир не згорав.

Якщо ваш щоденний раціон складається переважно з продуктів з високим глікемічним індексом - значить наше тіло постійно викидає в кров інсулін, і значить схуднути ми навряд чи коли-небудь зможемо. Навпаки, швидше за все ми продовжимо планомірно набирати вагу день у день.

Що робити, щоб інсулін «впав»


Продукти з низьким або середнім ГІ перетравлюються довго, розщеплюються поступово і майже не викликають підвищення рівня цукру в крові. У інсуліну немає поля для діяльності.

Отже, якщо ви прагнете схуднути або зберегти існуючу вагу - намагайтеся вибирати для свого щоденного раціону продукти з середнім і низьким показником ГІ. А їжа з високим ГІ нехай буде рідкісним гостем на вашому столі.

Глікемічний індекс: таблиця продуктів


Як еталон взято показник розщеплення і всмоктування глюкози, рівний 100. Дивно, але є продукти, які розщеплюються ще швидше - наприклад, пиво або фініки. Однак, якщо ваша мета скинути зайву вагу, вам необхідно збирати свою щоденну дієту з продуктів з низьким або середнім глікемічним індексом.

У цій таблиці наведені середні значення, без урахування особливостей приготування продукту, ступеня його стиглості та інших обставин.

Як грамотно схуднути за допомогою показника глікемічного індексу


Джерело


Ви зайшли як не зареєстрований користувач!
Додати коментар
Ваше Ім'я:
Ваш E-Mail:
Напівжирний Похилий текст Підкреслений текст Закреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка посиланняВставка захищеної посилання Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера

Введть те, що бачите на зображенні: